Pages

Sunday, February 5, 2012

Doa Fatimah Az-Zahra’ (sa) untuk Keperluan Dunia dan Akhirat

Berikut ini adalah doa yang diajarkan oleh Rasulullah SAW kepada puterinya Sayyidah Fatimah Az-Zahra’ (sa) untuk mencapai keperluan dunia dan akhirat:

Ya Allah, cukupkan aku dengan rejeki yang telah Kauberikan kepadaku. Jagalah aku dan sejahterakan aku selalu selama Kauhidupkan aku. Ampunilah aku, sayangilah aku ketika Engkau matikan aku.

Ya Allah, jangan Kaususahkan aku untuk mencari apa yang tidak Kautakdirkan bagiku, dan untuk apa yang Kautakdirkan bagiku lancarkan dan mudahkan ia.

Ya Allah, penuhilah sebaik-baiknya kebutuhan kedua orang tuaku dan semua yang melalui mereka Kauanugerahkan kepadaku kenikmatan.

Ya Allah, ringankan aku untuk melakukan apa-apa yang telah Kauciptakan aku atasnya. Janganlah Kausibukkan aku sebagai beban terhadap apa yang Kauwajibkan padaku. Janganlah Engkau mengazab aku padahal aku memohon ampunan-Mu. Janganlah Engkau mengabaikan aku padahal aku bermohon kepada-Mu.

Ya Allah, rendahkan diriku dan besarkan Dikau di dalam hatiku. Ilhamkan kepadaku ketaatan kepada-Mu, amal yang membuat-Mu ridha dan menjauhi apa-apa yang membuat-Mu murka. Wahai Yang Maha Pengasih dari semua yang mengasihi.

Teks Arab doa ini dan transliterasi Arab-Latinnya, copy dari sini

1 comment:

Boc@h K@mpung said...

Terimakasih banyak teks Doa fatimah Az-Zahra, mohon izin untuk dicopy semoga banyak manfaatnya amin.

Followers